Dzień bigosu czyli kilka słów o garnkach

20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu, z tej okazji prezentujemy wam Top 5 garnków w których bigos będzie smakował jeszcze lepiej.

Bigos to potrawa z kapusty i mięsa, tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym podgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym kolejnym podgrzaniu jest coraz lepszy.

W jakim garnku przygotować Bigos, aby smakował najlepiej?

W garnku emaliowanym ponieważ, emalia jest neutralna. Natomiast kwaśna kapusta wchodzi w reakcje chemiczną z metalem. Stal nierdzewna im więcej zawiera węgla, tym łatwiej reaguje z kwasami. Oznacza to, że w garnku z metalu lub stali nierdzewnej nie zrobimy tak pysznego bigosu jak w starej, dobrej emalii.

Z okazji dzisiejszego święta – DNIA BIGOSU – przygotowaliśmy dla Was zestawienie TOP 5 najlepszych garnków emaliowanych

Kociołek – garnek  żeliwny emaliowany 7 L

Wybór dla miłośników jedzenia na świeżym powietrzu, idealnie sprawdzi się w przygotowaniu potraw na ognisko. Producent zadbał o każdy szczegół. Kociołek ma odkręcane nogi, dzięki temu z powodzeniem można go postawić w domu bezpośrednio na palniku. W kuchni staropolskiej znany był bigos z wiwatem, polegający na ogrzewaniu przygotowanej wcześniej potrawy w garnku z pokrywką szczelnie przylepioną ciastem. Warto dodać, że każdy szanujący się szlachcic, wybierając się na polowanie czy też w odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą kociołek pysznego bigosu:)

Cena: 259 zł


Garnek emaliowany Rosso z pokrywą Peterhof

Garnek emaliowany Rosso z pokrywą Peterhof

Wykonany ze stali emaliowanej doskonale nadaje się do każdego rodzaju kuchenek. Potrawy zachowują swój naturalny smak.

Cena: 79 zł


Emaliowany garnek ceramiczny Bergner o pojemności 6,8L

Z możliwością gotowania i smażenia do 400°C. Dzięki powłoce ceramicznej Eco Ceramic możemy zapomnieć o przywieraniu jedzenia do dna patelni. Nadaje się zarówno do kuchni gazowej jak i elektrycznej. W zestawie pokrywa aluminiowa.

Cena: 159 zł


Emaliowany garnek żeliwny 24cm 4l Kinghoff KH-2264

Doskonale magazynuje ciepło, dzięki czemu potrawy gotujemy w stopniowo i równomiernie. Żeliwo z którego jest wykonany garnek doskonale wpływa na nasze zdrowie. To materiał naturalny ograniczający ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia podczas gotowania. Przystosowany do wszystkich rodzai kuchenek. Podobny garnek oferuje firma PETERHOF

Cena: 132 zł


Emaliowany garnek żeliwny Peterhof PH-15778 4,1l

Ma dokładnie takie same właściwości jak garnek powyżej. Zastosowanie żeliwa, ogranicza ilość szkodliwych substancji jakie wnikają do jedzenia, a bigos smakuje lepiej.

Cena: 179 zł


Przedstawiliśmy Wam kilka propozycji garnków, do bigosu. Oczywiście garnek, garnkiem ale i tak chyba najważniejszy jest przepis. W dniu bigosu życzymy wszystkim jego miłośnikom smacznego.

Teraz każdy może dodawać treści na DecoDom + napisz artykuł