Dom w Jurczycach…z asymetryczną kalenicą

Dwukondygnacyjny DomBrick to projekt, który z założenia jest odpowiedzią na kilka wytycznych postawionych projektantom przez Inwestora. Życzeniem klienta był dom nowoczesny, taki który jednocześnie pasowałby do sąsiedniej zabudowy o podobnej kubaturze i charakterystycznej, tradycyjnej kolorystyce (odcienie czerwieni, brązu i szarości),  jak również wykorzystywał tradycyjne elementy wykończenia zewnętrznego przy jednoczesnym podkreśleniu nowoczesnego i elastycznego podejścia do projektowania.

Projekt DomBrick

DomBrick, bo tak nazwano ten projekt, to dwukondygnacyjny budynek z jasno wyartykułowanymi granicami kubaturowymi i materiałowymi zaspokajający potrzeby dużej 4 osobowej rodziny. Budynek miał wtopić się w otoczenie, a jednocześnie zachować swój indywidualizm. Główne materiały elewacyjne to cegła ręcznie formowana, murowana bez spoin ( tzw. zero brick) dachówka ręcznie formowana wykonywana w polskich zakładach ceramicznych oraz poszarzałe drewno.

Cechy DomBrick

Dom cechuje dwuspadowe zwieńczenie dachu o dwóch różnych kątach nachylenia połaci, którego kalenica została przesunięta niesymetrycznie względem osi budynku jak również okapy budynku a raczej ich brak znajdują się na różnych wysokościach. Te proste zabiegi wprowadziły większą dynamikę w bryle budynku. Budynek od strony ogrodu został podcięty w celach praktycznych uzyskując w ten sposób naturalne zadaszenie tarasu jak również ochronę przed nadmiernym nagrzewaniem się pomieszczeń w tej części budynku. Szklana przewiązka nie tylko zdynamizowała architekturę domu ale również pozwoliła na możliwie maksymalne doświetlenie wnętrza budynku.

W części frontowej, znajduje się główne wejście, które zostało wtopione w cały układ elewacji, stąd brak jasno wyartykułowania strefy wejściowej. Ten budynek to jednak coś więcej, niż tylko dom. W wyniku różnych, ale komplementarnych założeń klienta i architekta, opiera się on na wielopoziomowej analizie oczekiwań i potrzeb. Kanałowe rozcięcie w strefie środkowej domu oraz ułożenie pomieszczeń w kierunku ogrodu w części tylnej podkreślają znaczenie światła i jakości tworzonej przestrzeni – robiąc wyjątkowe wrażenie.

Więcej na: http://www.za-architekt.pl