Jak używać kotła z podajnikiem?

Sezonowa wyprzedaż w DUKA do -70% na wybrane produkty

Kotły na węgiel bardzo mocno ewoluowały przez ostatni lata. Ostatnim krzykiem mody został piec z podajnikiem, który pozwala nam naprawdę dużą swobodę podczas palenia i ogrzewania domu. Sprawdzimy jak ustawić to urządzenie, jakiego paliwa należy używać, oraz na co uważać, gdy posiadamy w domu kocioł z podajnikiem.

Przygotowanie do sezonu

Gdy zbliża się jesień, przychodzi pora na zakup węgla. Tutaj musimy bardzo uważać, żeby kupić taki rodzaj opału, który będzie “pasował” do naszego pieca. Sprawdźmy dokładnie w instrukcji jakie mogą być największe średnice bryłek. Jeżeli kupimy zbyt duży, podajnik tłokowy lub ślimakowy nie będzie w stanie przemieszczać paliwa do paleniska, może nawet dojść do uszkodzenia całego mechanizmu i konieczności wykonania kosztownej naprawy. Najczęściej do kotłów z podajnikiem wykorzystuje się ekogroszek, jednak musimy zapamiętać że i on występuje w kilku rodzajach. Zaopatrujmy się zawsze na dobrym składzie i najlepiej kupmy zapas na cały sezon. Dlaczego? Otóż po ustawieniu parametrów kotła, które muszą być odpowiednie do danego rodzaju węgla, będziemy mieli cały sezon z głowy, jeżeli chodzi o ponowne szukanie optymalnych ustawień pieca.

Rozpoczęcie palenia

Zarządzanie kotłem odbywa się poprzez specjalny sterownik, który zamontowany jest na piecu. Tam ustawiamy konkretne parametry, takie jak czas pracy, czas postoju, szybkość podawania paliwa, czas włączania dmuchawy, zadana temperatura i tak dalej. Ustawienie parametrów najczęściej odbywa się eksperymentalnie. Rozpoczynamy od domyślnych i rozpalamy kocioł. Następnie patrzymy jak przebiega spalanie. Jeżeli dużo niespalonego węgla spada nam do popielnika, oznacza to, że musimy skrócić czas pracy podajnika. Wtedy opał nie będzie wypychany z retorty zanim ulegnie całkowitemu spaleniu. Jeśli z kolei piec będzie osiągał zbyt niską moc i trudno mu będzie podnieść temperaturę do zadanej przez nas, powinniśmy zwiększyć moc lub/i czas pracy dmuchawy.

Czasami będziemy musieli nieco poeksperymentować także z rodzajem paliwa. Węgiel do pieców z podajnikiem nie zawsze pali się tak samo dobrze, warto więc nabyć kilka rodzajów z różnych składów, a następnie sprawdzić łatwość ustawienia parametrów. Zróbmy to jeszcze przed głównym sezonem, aby dać sobie czas na wybór odpowiedniego rodzaju opału. Gdy podejmiemy już decyzję, najlepiej – jak wspomnieliśmy – kupić od razu tyle, by starczyło nam już do końca sezonu.