Kobieca aranżacja mieszkania na Wyspie Spichrzów

Sezonowa wyprzedaż w DUKA do -70% na wybrane produkty

Architektki ze SMart Studio Projektowe zaaranżowały pełne uroku mieszkanie na coraz modniejszej Wyspie Spichrzów. W niewielkim gdańskim wnętrzu królują pastele. Dzięki jasnym, miękkim kolorom, ale także zastąpieniu jednej ze ścian przeszklonym systemem S1500 marki Raumplus, wnętrze wypełnia światło i optymizm.

Wyspa Spichrzów w Gdańsku

Po latach zapomnienia Wyspa Spichrzów staje się właśnie jednym z najlepszych adresów gdańskiego Głównego Miasta. W ciągu zaledwie kilkudziesięciu miesięcy skrawek ziemi nad Motławą zmienił się nie do poznania. Serce dawnej portowej dzielnicy wypełniają sukcesywnie nowoczesne budynki mieszkalne nawiązujące do historycznej zabudowy. Tutaj właśnie, przy zacisznej ulicy Spichrzowej znalazł się kameralny mini apartament. Jego przearanżowaniem zajęły się dwie architektki – Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska z pracowni SMart Studio.

Małe, w pełni funkcjonalne mieszkanie

Małe, bo liczące zaledwie 37 mkw. mieszkanie zyskało nowe oblicze dzięki pomysłowości i talentowi projektantek. Spod ich ręki wyszła aranżacja o zdecydowanie kobiecym charakterze. Trochę na przekór współczesnym trendom we wnętrzu dominują łagodne, zgaszone pastele, dla których ramą jest biel oraz jasna szarość. To zabieg w pełni zamierzony – jasne kolory powiększają optycznie przestrzeń. W małych wnętrzach architekci, by zyskać na przestronności często decydują się otwarty plan, jednak Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska postąpiły inaczej. Aby lepiej doświetlić mieszkanie zdecydowano się na zastąpienie tradycyjnej ściany pomiędzy sypialnią a salonem z aneksem kuchennym, systemem ścianek i drzwi przesuwnych S1500 marki Raumplus.

System ścianek i drzwi przesuwnych od Raumplus

Aluminiowy profil harmonijnie komponuje się z wystrojem i nie wywołuje skojarzenia z przestrzeniami publicznymi. Dopasowanie systemu do dowolnego stylu zapewnia szeroki wybór rodzajów wykończeń powierzchni ramy (satynowa anoda lub lakier w kolorze z palety RAL) oraz rodzajów szkła. Tutaj zdecydowano się na szarość pasującą do innych elementów wnętrza oraz w pełni przezroczyste szkło. Jego duże tafle dobrze oddzielają część sypialną od dziennej, a równocześnie dają efekt przenikania się dwóch sfer. Wieczorem, gdy mieszkańcy kładą się spać, intymność w sypialni zapewniają mocno drapowane kotary.

Nawiązaniem do magazynowej historii miejsca jest nieotynkowana ceglana ściana na wprost wejścia. Biały kolor łagodzi jej industrialny charakter, a chropowata struktura przyciąga wzrok w tym pozbawionym dzieł sztuki czy bibelotów mieszkaniu. Ciekawie również zaaranżowano wykusz w salonie. Przy niewielkim oknie znalazł się kącik zabaw dla dziecka, którego drewniana zabudowa, służąca również jako dodatkowe miejsce do przechowywania, nawiązuje kształtem do domku dla lalek. W ten sposób powstało idealne miejsce zabaw dla najmłodszych, które mogą dowolnie przemieniać tylko za sprawą swojej wyobraźni. Autorskim pomysłem projektantek, wykonanym przez lokalnego stolarza, jest okrągły stół, którego biała podstawa i biały blat łączy drewniana kolumna. Ciekawie rozwiązano również aneks kuchenny. Umieszczono go na najmniej eksponowanej ścianie, a lekkości nadaje mu brak wiszących szafek i nietypowy dla kuchni miętowo-turkusowy kolor.

Mieszkanie na Wyspie Spichrzów pomimo niewielkich rozmiarów to wnętrze pełnowymiarowe. Okazuje się, że dzięki dobrym pomysłom i nowoczesnym rozwiązaniom nawet na 37mkw. można urządzić piękny apartament, bez uszczerbku na funkcjonalności.

Więcej na: www.raumplus.pl oraz https://www.instagram.com/raumplus_polska_official/