REWITALIZACJA BROWARU LUBICZ W KRAKOWIE

Browar Lubicz wzniesiono w Krakowie w 1840 roku według projektu Franciszka von Pierreta. Pomimo wojen i zawirowań historycznych browar cieszył się dużą popularnością. Jego lokalizacja uniemożliwiała jednak rozbudowę pomieszczeń i hal produkcyjnych. Ostatecznie miejsce zamknięto w 2001 roku, by dziesięć lat później rozpocząć rewitalizację wnętrz, w celu dostosowania ich do użytku mieszkalnego i handlowo-usługowego.

Zmodernizowany obiekt Browaru Lubicz

Browar Lubicz to wielofunkcyjna inwestycja zlokalizowana w ścisłym centrum Krakowa, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Umiejscowienie jej jest niewątpliwym atutem. W niewielkiej odległości znajduje się zarówno zabytkowy Rynek oraz główny dworzec kolejowy, a także teatry, muzea, uczelnie wyższe i galeria handlowa, składające się na niezwykle bogate zaplecze użytkowe, komercyjne i kulturowe. W skład kompleksu wchodzą budynki objęte ochroną konserwatorską oraz nowa zabudowa, utrzymana w industrialnej stylistyce, tworząc spójną, przyjemną dla oka przestrzeń.

Pierwszy etap prac renowacyjnych

Do pierwszego etapu prac renowacyjnych Browaru Lubicz przystąpiono w 2011 roku. Rozpoczęto wówczas renowację obiektów wpisanych do rejestru zabytków: odnowiono dawną portiernię, Pałac Goetzów, a także susznię słodu, która zyskała nowe przeznaczenie, stając się klatką schodową w jednym z nowych budynków mieszkalnych. Trzy lata później rozpoczęto realizację drugiego etapu inwestycji, która potrwała aż do III kwartału 2016 roku. Architekci z Biura Projektowego MOFO wyjątkowo starannie rozplanowali przestrzeń. W ścisłej współpracy z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków, w historyczną zabudowę browaru wkomponowano nowe budynki tak, by otrzymany rozkład nawiązywał do pierwotnego rozmieszczenia budynków w Browarze Lubicz. Między innymi dlatego projekt ten uznano za jedną z najprecyzyjniej przygotowanych rewitalizacji obiektów poprzemysłowych w Krakowie.

Dobrze przemyślany kompleks

Kompleks Browaru Lubicz odpowiada potrzebom rozwijającego się miasta, tworząc praktycznie zagospodarowaną przestrzeń. Nowa zabudowa, składająca się z 4- i 5-piętrowych budynków mieszkalnych, w których rozmieszczono 163 apartamenty, uzupełnia zabytkowy kompleks, wzbogacając go o nowe funkcje – komercyjne, biurowe i mieszkalne. Pałac Goetzów, będący wcześniej siedzibą właścicieli browaru, jest teraz nowocześnie odrestaurowanym budynkiem oferującym rozległą powierzchnię biurową. Dużym atutem Browaru Lubicz są liczne tereny zielone i kameralne place wewnętrzne, stanowiące aż ¼ powierzchni całej inwestycji. Architekci stworzyli także strefę spełniającą potrzeby zarówno mieszkańców, jak i pracowników kompleksu. Zlokalizowane w niej sklepy, punkty usługowe i gastronomiczne, a także minibrowar znajdujący się w budynku dawnej słodowni uczyniły z Browaru Lubicz funkcjonalną część miasta, w której życie toczy się praktycznie przez całą dobę.

Industrialna stylistyka

Industrialna stylistyka Browaru Lubicz przez lata dopełniała krajobraz przy krakowskim Głównym Dworcu Kolejowym, stając się jego nieodzownym elementem. Dla zachowania tego dziedzictwa, projektanci zdecydowali się na wykończenie elewacji nowych budynków płytką klinkierową, odpowiadającą murom historycznej zabudowy. Utrzymane w tradycyjnej kolorystyce płytki podkreślają atuty prostych brył nowych obiektów, dzięki czemu zachowują spójność z zabytkową tkanką. Ich ceglane powierzchnie połączone z dużymi oknami i przeszklonymi klatkami schodowymi odświeżają przestrzeń, w której jeszcze do niedawna straszyły niszczejące budynki dawnego browaru Goetzów.

Elewacja z cegły

Trwałość ceglanej elewacji gwarantuje wykorzystana w projekcie chemia budowlana. Architekci i wykonawcy zdecydowali się tu na sprawdzony system StoTherm Ceramic, który pozwolił osiągnąć wysoki standard ochrony cieplnej budynku. System ten, dedykowany pod okładziny ceramiczne i kamienne. Składa się z bardzo mocnej zaprawy klejącej do styropianu lub wełny mineralnej, wzmocnionej włóknami zaprawy zbrojącej, siatki z włókna szklanego, łączników, specjalnego kleju do okładziny oraz materiałów do spoinowania fug – mówi Marcin Lisiakiewicz, reprezentujący markę Sto. Wszystkie komponenty objęte są aprobatą techniczną Instytutu Techniki Budowlanej, dlatego StoTherm Ceramic od wielu lat z powodzeniem jest stosowany na rynku europejskim – dodaje.

Inwestorzy zadbali także o detale technologiczne, które znacząco wpływają na komfort mieszkańców i funkcjonalność całego obiektu. Jednym z rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo użytkownikom, było zastosowanie specjalnego tynku z zatopioną siatką stalową podczas adaptacji budynku starej portierni na stancję transformatorową. Materiał ten doskonale chroni przed promieniowaniem elektromagnetycznym, stąd jego wykorzystanie było naturalnym wyborem.

Browar Lubicz- enklawa luksusu

Bez wątpienia Browar Lubicz stanowi dziś swoistą enklawę luksusu. Nowoczesne rozwiązania technologiczne, architektoniczne i materiałowe, spójność urbanistyczna, elegancka stylistyka, szacunek dla dziedzictwa historycznego. Wszystko to składa się na postępową, ale przede wszystkim klimatyczną inwestycję, dorównującą najlepszym w Europie. Bezpośrednie otoczenie, w tym łatwy dostęp do komunikacji miejskiej, regionalnej czy ogólnokrajowej dodatkowo wzmacniają wizerunek realizacji jako przemyślanego, optymalnie zaplanowanego obiektu użytkowego.