Jak wyglądają najbardziej pożądane kuchnie? Oto przewodnik po kilku top rozwiązaniach w modnych zabudowach.
Lewitująca wyspa i świecące witryny
Lekkość to wspólny mianownik większości współczesnych kuchni. Przysadziste wysokie szafy ustąpiły pola efektownym witrynom. Ich podświetlane wnętrza wnoszą do kuchni elegancję i głębię. Szkło pojawia się nie tylko na frontach drzwi, ale wykonane są z niego również półki. Z kolei wyspa kuchenna przeczy prawu grawitacji. Efekt lewitowania dają jej lustrzane cokoły, co potęguje odczucie czystej, otwartej przestrzeni. Sam mebel ma coraz bardziej zwartą i oszczędną formę. A najlepszym tego przykładem są zintegrowane z wyspą stoły, w taki sposób by wyeliminować nogi. Niekiedy są to wysuwane blaty, czy też stoły skonstruowane na zasadzie przeciwwagi – tak jak ma to miejsce w przypadku najnowszej kuchni Phantom marki ZAJC.
Mocny rysunek kamienia
Nie ma lepszego materiału na blacie niż kamień naturalny bądź sztuczny. Najlepszym patentem na przełamanie minimalizmu mebli kuchennych są blaty o pięknym rysunku kamienia. Te najmodniejsze mają mocno zarysowane żyłkowanie np. marmur Nero Marquina, różowy marmur Karaman, czerwona Olimpia czy klasyczna Calacatta. Niesamowity, zdobny rysunek kamienia dodaje kuchni tej szczególnej klasy. Znajdziemy go nie tylko wśród kamieni naturalnych, ale też różnego rodzaju konglomeratów i spieków, które coraz wierniej oddają naturę i są wyjątkowo wytrzymałe.
Ciepła kuchnia w drewnie
Fornirowane meble w kuchni mogą być nowoczesne i świeże. Wystarczy trzymać się zasady less is more. Sięgnąć po forniry o delikatnym rysunku słojów i matowy lakier. Najlepiej w tej roli wypadnie dąb i orzech amerykański. Oba rodzaje drewna mają dyskretny rysunek i przyjemny dla oka, ponadczasowy kolor. Dodatkowo dąb po wyszczotkowaniu zyskuje na szlachetności tekstury, która podkreśla naturalne pochodzenia materiału i jest przyjemna w dotyku. Ciepły kolor drewna doskonale połączy się z chłodnymi szarymi blatami i surową podłogą z betonu architektonicznego lub gresu.
Kolor navy
W ostatnich latach kuchnia pokochała kolor! Kolor nieoczywisty, tajemniczy, zmieniający odcień w zależności od światła. Kuchnia uwodzi odcieniami, na które nie można się napatrzeć. Barwami, które komponują się z aranżacją salonu, bo przecież kuchnia już dawno temu zawędrowała do strefy reprezentacyjnej domu. Na frontach zabudowy pojawiały się już grafity z domieszką beżu, butelkowa zieleń czy odcienie koloru ceglastego. Jednak największym powodzeniem cieszy się granat z domieszką szarości. Dozowana w różnych proporcjach da kolor, zmieniający się lekko w ciągu dnia. Do tak wykończonej kuchni najlepiej pasują elementy z marmuru Cararra i mosiądzu, które znakomicie rozświetlają kompozycję.
– Najlepsze kuchnie są oszczędne w formie i wyrafinowane w detalach. Właściwie dobrane, stonowane wykończenia oprą się upływowi czasu. A proste formy mebli świetnie wpiszą się w otwartą przestrzeń współczesnych domów i mieszkań – komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka firmy ZAJC.