3 powody, dla których warto zainwestować w profesjonalny grill

4 lipca przypada jedno z najważniejszych amerykańskich świąt: Dzień Niepodległości. To czas kolorowych parad, festynów i koncertów. W Nowym Jorku niebo rozświetlają fajerwerki, a w okolicach Kapitolu tradycyjnie organizowany jest piknik z grillem. Potrawy z grilla uwielbiają wszyscy Amerykanie. Jakie urządzenia pomagają im osiągnąć idealny kulinarny efekt?

 

Kultura grillowania w Ameryce ma swoje bogate tradycje. Podczas, gdy w Polsce kojarzy się najczęściej z przenośnym urządzeniem na kółkach, spotkaniami na działce i kiełbaską czy karkówką na ruszcie, tam urządzenia do grillowania mają zupełnie inny charakter – profesjonalny. Stanowią najczęściej stały element aranżacji przydomowych tarasów. Estetycznie wpisują się w rozmaite style, zapewniając tak wiele możliwości, że swobodnie można z ich pomocą urządzić wielkie ogrodowe czy tarasowe party. Jeśli podzielamy miłość do grillowanych potraw, warto się przyjrzeć amerykańskim urządzeniom przynajmniej z trzech powodów.

 

Po pierwsze – zdrowiej i smaczniej

Wiele się mówi o tym, że chemiczne podpałki wydzielają toksyczne substancje. Niezdrowe jest również trzymanie rusztu bezpośrednio nad ogniem. Trzeba też pamiętać o tym, by zacząć grillowanie po ok. 30 – 40 minutach od momentu rozpalenia. Jaka jest alternatywa? – Zewnętrzne grille gazowe Wolf produkcji amerykańskiej korzystają z dwóch rodzajów ciepła – bezpośredniego oraz promieniowania podczerwonego, kluczowych dla osiągnięcia zamierzonych efektów – mówi Maciej Michalak z showroomu Sub-Zero/Wolf. – Bezpośrednie ciepło z palników gazowych dostarcza bardzo wysokie temperatury i szybko rozpala grilla, podczas gdy promieniowanie równomiernie dystrybuuje temperaturę.

Naciskamy pokrętło, a cewki zapalają gaz. Brykiety Wolf promieniują stałym ciepłem, które w połączeniu z palnikami, zapewnia doskonałą dystrybucję temperatury.

Takie warunki wpływają nie tylko na to, że potrawy z grilla są zdrowsze, ale również smaczniejsze. Wolf zapewnia bowiem pełną kontrolę nad tym, co znajduje się na ruszcie. Dzięki trzem pozycjom można piec warzywa, wolno gotować żeberka, podgrzewać pieczywo i utrzymywać potrawy w gotowości do serwowania bez wysuszania.

 

Po drugie – wygodniej

Mały zewnętrzny grill ma swój urok, jednak jeśli chcemy kultywować grillowanie na najwyższym poziomie, może nie wystarczyć. Współczesne profesjonalne urządzenia zewnętrzne zapewniają tak wiele możliwości i opcji, że danie zawsze będzie odpowiednio przygotowane. Udka kurczaka chrupiące, burger soczysty, a warzywa – dokładnie tak bardzo al dente, jak tego chcemy. Każdy grill Wolf na przykład zbudowany jest z podwójnych, połączonych ze sobą stalowych ścian, co minimalizuje gromadzenie się wody i rdzewienie urządzenia. Palniki gazowe to precyzja i moc, aż do 38 kW. Potężna pokrywa grilla otwiera się przy minimalnym wysiłku, a solidne stalowe ruszty o grubości 10 mm utrzymują stałą temperaturę równomiernego grillowania, pozostawiając charakterystyczne, przypieczone znaki na jedzeniu. Rożen zaś utrzyma do 11 kilogramów mięsa.

– Co ważne, urządzenia Wolf dostępne są zarówno w wersji do zabudowy, jak i na kółkach. Mamy wybór – grillujemy na tarasie czy w ogrodzie? – dodaje Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf Poland.

Po trzecie – estetycznie

Prosta stalowa konstrukcja z charakterystycznymi dużymi pokrętłami w kolorze czerwonym to znak rozpoznawczy marki Wolf. Ten wizualny ponadczasowy styl, dopracowany w każdym detalu, jest niezmienny od lat. Wpisuje się w rozmaite aranżacje tarasów, od minimalistycznych, przez klasyczne, po industrialne i nowoczesne. Formalny minimalizm i elegancja kryją w sobie najnowocześniejsze i ekonomiczne technologie. Źródła LED oświetlają pokrętła, a podwójne światła halogenowe wewnątrz urządzenia pozwalają grillować nawet po zmierzchu. Przy takim grillu, jak Wolf, przekonanie, że wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu, zyskuje dodatkową moc.

Showroom marki Sub-Zero/Wolf znajduje się w Warszawie przy ul. Jara 4/1,

Więcej na: www.subzerowolf.pl

 

Sub-Zero/Wolf to kultowa amerykańska marka urządzeń kuchennych takich jak chłodziarki, kuchnie, piekarniki, winiarki i mniejsze akcesoria AGD. Firma ma swoje korzenie w latach 40. ubiegłego wieku, kiedy to Westye F. Bakke projektuje w swojej piwnicy pierwszą chłodziarkę. Sub-Zero/Wolf nadal pozostaje w rękach rodziny jej założyciela. Urządzenia cechuje najwyższa jakość wykonania, unikalna technologia, trwałość i energooszczędność. Wyróżniają się one również ponadczasową estetykę, która zawsze idzie w parze z funkcjonalnością.