Jak dobrać szkło pod kątem rodzaju alkoholu?

Żaden szanujący się barman nie poda wina w szklance do whisky. Część osób pragnie przenieść ten standard do własnego domu. Jednak naczynia kryształowe dostępne na rynku obfitują wielością kształtów, kolorów i wzorów. Jak wybrać odpowiednie? Poniżej znajdziesz informacje dotyczące serwowania najczęściej wybieranych alkoholi.

Szklanki do piwa

Wiele osób uważa, że piwo powinno pić się tylko z kufla. Jeśli jednak chce się podkreślić jego walory smakowe, lepiej wybrać klasyczną, walcowatą szklankę lub pokal, czyli spory kielich na nóżce, zwężający się ku górze. Pozwala ona na skupienie aromatu, dlatego sprawdza się w piwach o bardziej skomplikowanym zapachu. Jedynie piwo pszeniczne powinno być serwowane w szklance rozszerzającej się ku górze. Taka konstrukcja zapewnia lepsze zbieranie się piany.

Kieliszki do wódki

Jednymi z najczęściej używanych są kieliszki do wódki. Powinny mieć one pojemność od 30 do 60 ml. Najpopularniejsze są kieliszki typu shot, które nie posiadają nóżki. Można ich używać zarówno do wódki czystej, jak i kolorowych wariacji. Warto jednak zastanowić się również nad tymi na nóżce. Są bardziej eleganckie, nadadzą się na różne uroczystości i utrudniają ocieplenie alkoholu przez ręce.

Kieliszki do wina

Większość osób kojarzy, jak wyglądają kieliszki do wina. Ich czasza jest dosyć szeroka, zwęża się ku górze i stoi na długiej, wąskiej nóżce. Zwróć jednak uwagę na grubość szkła. Kieliszki o większej grubości zostały stworzone z myślą o serwowaniu wody. Ponadto, kieliszki do czerwonego i białego wina delikatnie się różnią. Te pierwsze są nieco większe i smuklejsze, natomiast te drugie – bardziej pękate. Charakterystyczny jest też kieliszek do wina musującego i szampana, który ma znacznie wyższą i węższą czaszę.

Kieliszki do whisky

Kieliszki czy szklanki do whisky? To zależy od rodzaju trunku i celu jego spożycia. Koneserzy piją drogie whisky z kieliszka zakrytego pokrywką, aby nie ulatniał się aromat. Jest to degustacyjny sposób podawania tego trunku. Jednak w zwyczajnych warunkach można wybrać niską szklankę o grubym dnie.

Kryształy do nalewek

Jakie kryształy wybrać do ulubionego trunku każdej cioci? Najlepiej będzie serwować nalewkę w kieliszku do aperitifu. Przypominają one kieliszki z nóżką do wódki, są jednak nieco większe. Podawany w nich alkohol nie powinien wymagać popicia. Przyjęło się również, że powinien mieć między 15 a 30% alkoholu, jednak w przypadku domowej nalewki, można przymknąć na to oko.